Tarkennus psykologian sähköisen ylioppilaskokeen ohjeisiin

Ylioppilastutkintolautakunnan psykologian jaosto tiedottaa:

  • Ylioppilaskoejärjestelmässä ei voida automaattisesti rajoittaa vastaustilaa, joten kokelas on itse vastuussa vastauksen pituuden säätelystä tehtävänannon määräämissä rajoissa.
  • Ylioppilastutkintolautakunta on tehnyt yleisen linjauksen, jonka mukaan ylioppilaskokeen suositellussa pituuden määrittelyssä käytetään merkkimäärää, ei sanamäärää. Reaaliaineiden yhteisten käytäntöjen tukemiseksi vastauksen pituuden määrittely tapahtuu jatkossa merkkimäärän varassa.
  • Karkean arvion mukaan merkkimäärä on 10 kertaa sanamäärä (siten 50 sanan vastaus vastaa 500 merkkiä ja 200 sanan vastaus 2000 merkkiä (mukaan lukien välilyönnit).
  • Koska opettajille ja kouluille tiedottamisessa on puhuttu sanamäärästä, käytetään kevään 2017 psykologian ylioppilaskokeessa sekä sana- että merkkimäärää väärinkäsitysten välttämiseksi.
  • Vastauksen pituuden ylityksestä rangaistaan seuraavasti: moniosaisessa tehtävässä 50 %:n sanamäärän ylityksestä vähennetään 1 piste ja 100 %:n ylityksestä 2 pistettä. Yksiosaisessa tehtävässä 50 %:n ylityksestä vähennetään 2 pistettä ja 100 %:n ylityksestä 4 pistettä.
  • Teknisistä syistä psykologian tehtävien yhteydessä on linkki ”Liitä vastaukseesi kuvakaappaus”. Tämä mahdollistaa sen, että kokelas voi halutessaan liittää vastaukseensa kuvan. Aiemman tiedotuksen mukaisesti tehtävänannot eivät kuitenkaan kuvakaappauksen liittämistä edellytä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s