AOL:n edustajat OAJ:ta tapaamassa

OAJ:n toiveesta järjestettiin 27.11.2018 tapaaminen, jossa oli paikalla edustajat kaikista ainejärjestöistä. OAJ:stä puheenjohtajan lisäksi paikalla olivat edunvalvonnan ja koulutuspolitiikan johtohenkilöt. Tapaamisessa PSOP:ia edusti varapuheenjohtaja Teija Jokinen-Luopa. Alla muistiinpanoja tapaamisesta.

Aineopettajaliiton edustajat tapaamassa OAJ:n puheenjohtajaa Olli Luukkaista

Luukkainen korosti tulevien vaalien merkitystä: OAJ ajaa perusrahoituksen vahvistamista koulutukseen. Hän toivoi, että opettajat seuraisivat eri puolueiden vaalilupauksia: monet puolueet lupaavat tuntuvasti lisää rahaa koulutukseen. OAJ toiveikas: mm. lomautukset loppuneet mutta toisaalta huolissaan paikallistason vaikuttamismahdollisuuksista.

Eri ainejärjestöt olivat etukäteen keränneet kentän kysymyksiä, myös PSOP, ja niihin vastattiin asiallisesti.

Työaikakokeilusta: tänä syksynä 10 lukiota ollut mukana työaikaseurannassa, perusopetuksesta noin 300 opettajaa. OAJ on huolissaan siitä, että opettajat eivät ole olleet halukkaita osallistumaan. Kokeilussa on nähty uhkia, että kyseessä olisi ns. nollasummapeli eli jonkun asema tulee paranemaan ja toisen heikkenemään. Tämä ei pidä paikkaansa vaan lisärahaa olisi tulossa.

Kokeilussa mennään ensimmäinen vuosi mm. opetusvelvollisuuksien mukaan, mutta 2. ja 3. vuosi prosentit vapautuisivat ja katsottaisiin todellinen sitomaton työajan määrä. Työ olisi aina samanarvoista ja aiempi ansiotaso turvattaisiin. Lukioista toivotaan lisää halukkaita kokeiluun.

Jännä huomio: opetus on ainoa työ, mikä vähentynyt ja ylituntien määrä koko ajan laskenut. Kaikki muu työ oppituntien ulkopuolella on lisääntynyt. Vuosityöaika toisi työajalle rajat ja mahdollistaisi erilaiset työnkuvat.

Opetusvelvollisuuksista: keskustelua on käyty vuodesta 1976! Työnantajien suusta: Miksi maksaisimme siitä, kun nyt tehdään ilmaiseksi! OAJ myöntää, että on perusteettomia eroja mutta asian korjaamiseen ei ole rahaa eikä tahtoa omissa eikä työnantajapuolen joukoissa. Ratkaisu: vuosityöaika?

Rajaton uusimismahdollisuus ylppäreissä: pidettiin aiheellisena huolenaiheena. Vaikea ennakoida, paljonko sitä tullaan käyttämään, koska pääsykokeethan myös jäävät.

Kasvavat velvoitteet, esim. yo-valvonnat: digitalisointi vielä kesken, mutta sen jälkeen pitää arvioida kokeiden korjaamiseen käytettyä aikaa. Kokeiden lyhentämistä ehdotettiin tähän ratkaisuksi (Gaudeamus Igitur-työryhmä), mutta kenttä ei sitä hyväksynyt. Korvaukset lukioresurssista. Huomio: salien teknistä varustelua ei voi määrätä opettajille, kuuluu koulutuksenjärjestäjän vastuulle.

Lukiokysely viime keväältä: soveltavat ja syventävät kurssit vähentyneet, ryhmäkoot suurentuneet. OAJ:n ratkaisu: Laatukriteerit lukiokoulutukseen.

Puolikkaat kurssit: yleisiä mm. kielissä. Korostettiin: tee ainoastaan se, mistä maksetaan!

Uusi lukiolaki ja itsenäinen työskentely: OAJ vaatii, ettei saa vaarantaa suoriutumista ylppäreissä.

YS-aika: aikanaan löyhästi sovittu ja siksi sallii työnantajalle mahdollisuuksia temppuiluun. Vaikea riitauttaa.

Nkysopimuksen kehittäminen: Norjan malli voisi olla lähimpänä. Vaihtoehtoja: viikkotyöaika?

Teija Jokinen-Luopa
varapuheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s